Algemeen

Sinds 1 oktober 2011 is podotherapie vrij toegankelijk (wettelijke regelgeving) en is een verwijzing van arts of specialist in principe niet meer nodig. Voor deze DTP (Directie Toegankelijkheid Podotherapie) zijn echter uitzonderingen waarbij wel een verwijzing noodzakelijk is. Als de patiënt geen verwijzing heeft, dan is de podotherapeut wettelijk verplicht om een vragenlijst af te nemen. Hieruit zal blijken of u toch een verwijzing nodig heeft. Klik op vragenlijst podotherapie en volg de aanwijzigingen om voor u zelf te bepalen of u een verwijzing nodig heeft.
De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. U kunt dit nakijken in uw polis, navragen bij uw verzekeraar of voor een overzicht kijken bij ‘vergoedingen
De kosten verschillen per behandeling. Voor een uitgebreid overzicht kunt u op onze prijslijst kijken.
Op uw nota vindt u een specificatie van hetgeen de podotherapeut tijdens uw bezoek heeft gedaan of binnen het pakket van de prestatie valt. Dit zijn kosten voor het onderzoek zelf, het analyseren van de onderzoeksgegevens, het consult en/of de therapie. Wanneer de therapie bestaat uit podotherapeutische zolen dan vindt u de kosten gesplitst terug op de nota: in een materiaaldeel en productie deel en een therapiedeel. Het materiaaldeel en productiedeel bestaan uit het standaardmateriaal voor de zool, het aanmeten van de zool, bepalen van elementen en hardheden, het produceren van de zool in het zolenlab en klaarzetten/afleveren van de zool. Het therapiedeel bestaat uit het analyseren van de gegevens verkregen uit het onderzoek, het opstellen van het behandelplan en het rapporteren naar mede behandelaars en/of verwijzers, daarnaast zit in het therapiedeel de controleafspraak na 6 weken en wanneer nodig meerdere controle afspraken of aanvullende behandelingen. We werken dus met een all-in prijs zodat u weet waar u aan toe bent en geen onverwachtse kosten als de therapie niet aanslaat.
Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelordegree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, het kan ook voorkomen dat iemand die in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.
Een pedicure is een voetverzorger en onderhoudt de conditie van uw voeten. Voor het verwijderen van eelt of likdoorns, verzorging van schimmelnagels etc. gaat u naar de pedicure.Een podotherapeut is een behandelaar die de oorzaken en/of gevolgen van uw klachten behandelt en hij/zij kan uw voeten onderhouden bij risicovolle situaties, bijvoorbeeld wanneer uw gevoel sterk verminderd is (polyneuropathie) en/of wanneer de doorbloeding in uw voeten sterk is afgenomen (angiopathie). Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden. Indien nodig, kunnen wij u aanbevelingen doen over pedicures waarmee wij samenwerken.
Dit ligt aan de oorzaak van de klacht. Is dit een afwijkende voetstand, dan zal een correctieve zool in de meeste gevallen nodig blijven. Is de oorzaak bijvoorbeeld een overbelasting van een bepaalde structuur, dan is de zooltherapie nodig totdat de klacht niet meer aanwezig is.
Balans Podotherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Daarnaast is Balans Podotherapie geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor Parmedici.
Het is normaal dat een kind tot de leeftijd van 6 jaar een ‘doorgezakte’ voet heeft. Als uw zoon of dochter echter pijnklachten heeft, vaak struikelt of valt of motorisch trager is dan leeftijdgenoten, dan is een bezoek aan de podotherapeut aan te raden. Podotherapie Brons is gespecialiseerd in de kindervoet en heeft een ruime ervaring in de behandeling van diverse voetproblemen bij kinderen. Hierbij wordt indien nodig samengewerkt met consultatiearts, cesartherapeut, kinderarts en kinderorthopeed.
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Bij de jaarlijkse controle wordt o.a. de toestand van uw zolen beoordeeld en meestal zal de bovenlaag vervangen moeten worden. De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Uw verzekeringspasje.
  • Schoenen die u veel draagt.
  • Een verwijsbrief (als u niet via “Directe Toegankelijkheid Podotherapie” komt).Indien u sporter bent,dan graag sportkleren en sportschoenen meenemen. In principe voeren wij altijd een video-analyse uit bij sporters.